Menisküs Nedir? Menisküs Kök Hücre Tedavisi Nasıl yapılır?

Menisküs Nedir? Menisküs Kök Hücre Tedavisi Nasıl yapılır?

Menisküs, diz ekleminde bulunan ve eklem yüzeylerini kaplayan kıkırdak yapılar arasında yer alan C şeklindeki kıkırdak disklerdir. Menisküsler, diz ekleminin stabilitesini sağlama, şok emilimi, eklem yüzeylerini koruma gibi önemli görevleri yerine getirirler. Ancak bazen travma, yaşlanma veya diğer etkenler nedeniyle menisküslerde yırtılmalar meydana gelebilir. Menisküs yırtılmaları, diz ağrısı, şişlik, kilitlenme hissi gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Menisküs tedavisi, menisküste oluşan harabiyetin, yırtığın tipine, boyutuna, hastanın yaşına, aktivite seviyesine bağlı olarak değişebilir. Bu tedaviler ile sizlerde menisküs sorunundan kurtulabilir ve daha sağlıklı bir hayata devam edebilirsiniz.

Günümüzde menisküs problemlerinin tedavisinde operasyon gerektirmeden en çok tercih edilen yöntemlerden birisi kök hücre tedavisidir. Menisküs kök hücre tedavisi, diz ekleminde meydana gelen menisküs harabiyetinin, menisküs yırtıklarının tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Bu tedavi yöntemi, hastanın kendi vücudundan elde edilen kök hücrelerin kullanılmasıyla gerçekleştirilir. Kök hücreler, vücudun farklı dokularını oluşturabilme yeteneğine sahip özelleşmemiş hücrelerdir. Menisküs yırtıkları genellikle kendi kendine iyileşme eğiliminde olmayan yaralanmalardır. Ancak menisküsün yeterli kan akışına sahip olan bölgelerinde, kök hücrelerin kullanılması ile iyileşme sağlanabilir. Menisküs kök hücre tedavisi, menisküste oluşan harabiyeti, menüsküs yırtıklarını başarılı şekilde tedavi edebilmekte, hastanın şikayetlerini ve hareket problemlerini giderebilmektedir. Böylece diz ekleminin fonksiyonun, hareket ve işlevselliğinin artırdığı görülmektedir.

Menisküs yırtıklarının cerrahi operasyon tedavisi çok sayıda yan etkilere veya tıbbi komplikasyonlara yol açabilmektedir. Bu nedenle menisküs yaralanmasının onarımını ve korunmasını destekleyen kök hücre ile eklem tedavisi seçeneği son yıllarda öne çıkmaya başlamıştır. Diz eklemi içerisine enjekte edilen kök hücreler sadece menisküs hücrelerine doğrudan farklılaşmakla kalmaz, aynı zamanda menisküs onarımını önemli ölçüde kolaylaştıran rejeneratif bir ortam oluşturmak için biyoaktif faktör aracıları olarak hizmet edebilmektedir.

Kişinin kendi yağ dokusundan elde edilen kök hücreler menisküsün yırtıklarını ve hasarını gidermek ve eklemi onarmak için başarıyla kullanılmaktadır. Bilimsel çalışmalar, menisküs kök hücre tedavisinin menisküs yırtığı ve hasarını iyileştirdiğini, ağrı, şişlik, diz ekleminde kilitlenme şikayetlerini giderdiğini, diz ekleminin fonksiyon ve işlevselliğini artıran son derece başarılı sonuçlar gösterdiğini kanıtlamıştır.