Romatoid Artrit Kök Hücre Tedavisi

Romatoid Artrit Kök Hücre Tedavisi 

Romatoid Artrit (RA), eklemde hasara yol açan, son derece ciddi klinik belirtilerle birlikte görülebilen, kronik ilerleyici bir otoimmün - bağışıklık sistemi hastalığıdır. Daha da önemlisi, Romatoid Artrit (RA), hastaların yaşam kalitesine ciddi şekilde zarar verebilmekte ve kronik bir hastalık olması dolayısıyla yüksek tedavi maaliyetleri yaratabilmektedir. Bugüne kadarki klasik tedavi yöntemleri Romatoid Artrit’i tedavi etmekte etkisiz kaldığı görülmektedir.   Kortikosteroidler ve diğer ilaçlarla yapılan tedavi stratejileri, sadece hastalığın semptomlarının, şikayetlerinin giderilmesine odaklanmaktadır. Ancak bu tedavi yöntemleri maalesef birçok yan etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Ayrıca, hastaların önemli bir kısmında mevcut tedavilere normalinde altında çok az yanıt olmakta ya da genellikle hiç yanıt olmamaktadır. Bu nedenle, tüm Romatoid Artrit hastalarında görülen eklem ile ilişkili yıkıcı iltihabi reaksiyonu hafifletmek ve eklem hasarını önlemek için daha etkili ve güvenilir bir tedavi stratejilerine ihtiyaç duyulmaktadır. 

Romatoid Artrit (RA)’te eklem içerisindeki sıvıya sızan T hücreleri, Romatoid Artrit hastalığının oluşumunda ve eklem içerisindeki sıvının iltihabi reaksiyonuna katkıda bulunan ve eklem hasarına ve fonksiyon kaybına yol açan temel faktörlerdendir. T hücrelerinin ekelm içi sıvısına göçüp, burada birikip, kümelenmesi, Romatoid Artrit’te ilerleyici eklem sıvısı iltihabına ve eklem kıkırdağında yıkıcı hasara yol açmaktadır. Ayrıca, normal koşullarda sinoviyal fibroblastlar (FLS) dene hücreler eklem içerisinde eklemin yağlanmasından ve kıkırdağın korunmasından sorumludur. Ancak, Romatoid Artrit’te sinoviyal fibroblastlar (FLS) ,  düzensizleşir ve çok fazla üretilir hale gelir.  Bu durum eklem içerisinde ilerleyici  tip iltihabi reaksiyona ve eklem tahribatına neden olmaktadır. Bu nedenle,  Romatoid Artrit’te  T hücresi ve sinovyal fibroblastların eklem içi sıvıya göçünü sınırlandırabilmek amaçlanmaktadır. Ancak, günümüzde Romatoid Artrit tedavisinde kullanılan ilaçlar, iltihabi reaksiyonu hafifletmek ve eklem hasarını azaltmak için maalesef yetersiz kaldığı görülmektedir. 

İnsan yetişkin kök hücrelerininden (MSC'ler) elde edilen kök hücre svf tedavisinin bağışıklık reaksiyonunu düzenleyici etkisi birçok iltihabi hastalıkta bilimsel olarak gösterilmiştir.  Mezenkimal/stromal kök hücrelerinden  edle edilerek yapılan kök hücre svf tedavisinin bağışıklık sistemini düzenleyici etkisi çok sayıda çalışma ile bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Romatoid Artrit kök hücre tedavisi, iltihabi yanıtı değiştirerek hastanın şikayetlerinin sıklığını ve şiddetini önemli ölçüde iyileştirebilmekte ve eklemdeki kemik ve kıkırdak hasarını azaltıp, önleyebilmektedir.

Romatoid Artrit kök hücre tedavisi hastalığı oluşumuna neden olan eklem içerisine sızan T hücresi sayısını sınırlandırır, sinoviyal fibroblastların eklem içerisinde hatalı olarak birikip , kümelenmesini önler. Bu şekilde eklem içerindeki iltihabi reaksiyonun şiddetini önemli ölçüde önleyip, iyileştirebilmekte ve eklemdeki kemik ve kıkırdak hasarını azaltıp, engelleyebilmektedir.

Çok sayıda bilimsel çalışma, Romatoid Artrit gibi iltihabi ve otoimmün hastalıkların iyileştirilmesinde hücre içermeyen yaklaşımlar olarak kök hücrelerden elde edilen exosome tedavisi yönteminin yararlı etkilerini bilimsel olarak göstermiştir. Bu bilimsel çalışmalarda kök hücre exosome tedavisi yönteminin bağışıklık sistemini düzenleyerek Romatoid Artrit Tedavisi için çok faydalı etkilere sahip olduğunu göstermiştir. Kök hücre exosome tedavisi Romatoid Artrit hastalarında eklem içerisine sızıp, hatalı bir şekilde biriken sinoviyal fibroblastların geçişini engelleyebilmektedir. Ayrıca, kök hücre exosome tedavisi eklem içerisine sızan T hücrelerin sıklığını da azaltmaktadır.

Yukarıda bahsedildiği şekilde, Romatoid Artrit kök hücre tedavisi iltihabi yanıtı değiştirerek hastanın şikayetlerinin sıklığını ve şiddetini önemli ölçüde iyileştirebilmekte ve eklemdeki kemik ve kıkırdak hasarını azaltıp, önleyebilmektedir. Bu nedenle, Romatoid Artrit kök hücre tedavisi hastaların şikayetlerini, iltihabi reaksiyon sıklığını ve şiddetini azaltan, eklemlerdeki  kıkırdak hasarını azaltıp, önleyebilen bir tedavi yöntemi olarak günümüzde öne çıkan bir tıbbi tedavi yöntemidir.

Kök Hücre SVF Tedavisi ile diz kireçlenmesi tedavisi, kalça kireçlenmesi tedavisi, omuz kireçlenmesi tedavisi, kıkırdak hasarı, eklem hasarı, eklem yaralanmaları, diz ağrıları, spor yaralanmaları, menisküs yırtığı, menisküs tedavisi, ligament yırtığı, bağ yırtılması, tendon hasarı, femur başı avasküler nekroz tedavisi de başarı ile yapılabilmektedir.

 

 

 

 

Kaynak:

Therapeutic Effects of Mesenchymal/Stromal Stem Cells and Their Derived Extracellular Vesicles in Rheumatoid Arthritis. D. Tsiapalis et al. Stem Cells Translational Medicine, 2023, https://doi.org/10.1093/stcltm/szad065